2015-10-23 12:38:54

Dani kruha u Drežniku

  Dana 19. 10. 2015. Godine u našem smo selu obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Išli smo u posjet gospođi Slavici Pirizović, mami našeg prijatelja Matije, koja nam je pokazala kako se mijesi i peče domaći kruh u krušnoj peći. Za domaći kruh potrebni su: voda, brašno, kvasac i malo soli. Pokazala nam je kako se mijesi kruh i kako izgleda dizano tijesto kruha. Zatim nam je pokazala krušnu peć. Pričala nam je o lopati za kruh na koju se stavi bijelo guščje pero. Ako pero izgori i pocrni, peć je prevruća. Prije stavljanja kruha u krušnu peć, gospođa Prije nego je stavila kruh u peć, gospođa Slavica je zatrpala blatom rupe na krušnoj peći, a zatim se izvadi žeravica iz peći. Nakon stavljanja kruha u peć, žeravica se vrati blizu vrata krušne peći. Kruhu je potrebno sa i pol da se ispeče. Kruh dobije hrskavu koricu i fini miris. Nakon što se ohladi, može se poslužiti i jesti. Nakon demonstracije pečenja kruha, pošli smo u školu gdje smo održali ostatak integriranog dana o Danima kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, a pri kraju nastavnoga dana gospođa Slavica nam je donijela svježe ispečeni kruh koji smo pojeli s namazom po želji.

 

Učenici 4. razreda PŠ Drežnik


Osnovna škola "Vladimir Nazor" Adžamovci